arnout orelio v5

 
 
 

Column 'Toyota' (OK Visie Krant)

Column 'Toyota' (OK Visie Krant)

Sinds oktober 2018 ben ik columnist bij de OK Visie krant. Een keer per kwartaal mag ik een column schrijven voor deze krant, die elke maand verschijnt. De krant ligt in alle Nederlandse operatiekamers, zowel bij ziekenhuizen als zelfstandige behandelcentra.

Ik wil mijn columns ook graag delen met anderen, zoals met jullie, de lezers van mijn blog. Bij deze de integrale weergave van mijn column in de editie van oktober 2018.

Toyota

Ik moet jullie iets bekennen. Ik ben een fan van Toyota. Ja, de auto’s, maar vooral van de manier waarop ze hun bedrijf leiden. Hun filosofie stelt mensen en hoe die het beste uit zichzelf halen centraal. Dit om zo steeds betere auto’s te maken.

In de dagelijks praktijk krijg ik van menig zorgverlener te horen, als reactie op mijn ideeën om de ‘Toyota-principes’ (vaak lean genoemd) toe te passen in het ziekenhuis: ‘wij zijn toch geen (automobiel)fabriek?’; En als je dat letterlijk neemt is dat natuurlijk waar. Fabrieken zien er heel anders uit, omdat daar inhoudelijk andere dingen gebeuren. Op de juiste manier een deur monteren, vraagt duidelijk iets anders, dan het toedienen van medicijnen bij patiënten.

Echter, als je kijkt hoe ziekenhuizen geleid worden, dan roept dat een heel ander beeld op. Het lijkt bijna letterlijk te gaan om productiemanagement. Zorgen, behandelen en ook patiënten worden zelfs ‘productie’ genoemd.

Van Bohemen, anesthesioloog, vertelt in het boek van Gonny ten Haaft, ‘De dokter is ziek’: ‘Pas toen ik zelf patiënt was, realiseerde ik me dat discussies in het ziekenhuis alleen maar gaan over geld, personeel, de beschikbaarheid van bedden en operatietijden. Het gaat nooit over de kwaliteit van zorg, over de vraag hoe hulpverleners een betere zorg voor patiënten kunnen leveren.’ Dit lijkt verdacht veel op het runnen van een fabriek. Op de oude manier.

Laat je inspireren door Toyota, juist omdat ze anders zijn. Praat dagelijks over kwaliteit van zorg en hoe je betere zorg voor patiënten kunt leveren.

Arnout Orelio

Stuur reacties naar arnout@deverbeterpraktijk.nl

PS mijn column en blogs zijn geïnspireerd op mijn boek 'Mensen Beter Maken' (en andersom). Bestel mijn boek op mensenbetermaken.nl.

Over de auteur

Meer dan ooit is efficiënt werken en optimaal gebruik maken van onze beperkte capaciteit in de zorg van levensbelang. Met hard werken alleen gaan we het niet redden. Maak juist nu je werkprocessen slimmer en eenvoudiger, zodat je geen tijd en energie verspilt. Dit vraagt om leiderschap.

Daarom bied ik (medisch) leiders in de zorg een gratis online-mentorgesprek aan waarin je inspiratie en nieuwe ideeën opdoet over hoe je zelf nog beter met de uitdagingen om kunt gaan. Dit resulteert in een verbeterplan dat je zelf direct kunt uitvoeren. Lijkt je dit wat? 

Maak een afspraak op arnout-orelio.as.me, of stuur me een bericht: arnout@theleanmentor.com

Meer van elkaar leren

Alle reacties op dit blog zijn van harte welkom op arnout@theleanmentor.com

Meer lezen van Arnout?
Abonneer je op zijn blog of bestel zijn boeken op ArnoutOrelio.nl